Možná do tohoto fóra vůbec nepatří a je to úplně mimo, ale třeba by to byla změna od rutinního určování mincí podle fotografií a byl bych rád za nějaký názor zkušených sběratelů. Všiml jsem si (např. na aukro), že se tam nabízí velké množství - dle popisu - antických mincí, často za velmi nízké ceny (často desítky korun). Jako laik amatér jsem měl před takovými předměty vždy respekt a myslel jsem si, že patří do muzeí a cenných sbírek. Je možné, že se nabízejí a prodávají skutečně pravé např. římské nebo řecké mince za pár desítek korun? Nebo to mohou být padělky? Ale nezdá se mi, že by si někdo dal práci s výrobou a inzercí falešných předmětů za takovou cenu, navíc na tak maličkém trhu jako je ČR. Dá někdo názor na tento možná naivní dotaz?

Prý byli doby kdy se na jihu prodávali antický bronzový mince a drobný artefakty na trznicich na kila.
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

To je právě mylná představa o vzácnosti .Římská říše měla desítky milionů obyvatel , ale protože trvala staletí , byly to ve skutečnosti miliardy … A skoro každý z nich v životě něco mincemi zaplatil. Olomouc mám moc rád , kdysi jsem tam pár roků studoval .Nádherné historické město , navíc ležící v úrodné krajině která byla už od pravěku celkem hustě osídlena .Takže když si nastudujete z internetu , nebo muzejních materiálů osídlení doby kamenné na jeho katastru kde se dodnes nachází pole a půjdete se tam podívat na podzim po orbě a deštích , tak určitě za několik hodin při troše štěstí najdete mimo různé kamenné zlomky , střepy a pazourky i celou , broušenou sekerku starou více jak 5000 let . Najdete jí za pár hodin ,tedy za zlomek času , který trval před těmi tisíciletími jejímu tvůrci k její výrobě .Tolik asi o vzácnosti věcí…

Děkuji za názory, docela mne uklidnily. Asi za vším hledám vždy něco podezřelého:) Je pravda, že těch mincí musí být tuny a koneckonců Římané byli všude možně (dokonce i v Olomouci máme v Neředíně u hřbitova památník na jejich dočasný tábor, údajně nejsevernější místo jejich pobytu u nás). Před 20 lety jsem studoval v jižní Francii (kde měli Římané několik staletí provincii) a pamatuji, že se tam ty mince prodávaly skutečně na bleších trzích snad váhu a lidé je tam sbírali na polích. Zároveň se omlouvám za zaplevelení tohoto fóra, kam můj dotaz nepatřil. Jsem tu nový a dodatečně jsem zjistil, že je tu přímo samostatné fórum věnované padělkům a také další pro dotazy začátečníků.

Jsem taky začátečník a sepsal jsem článek pro začátečníky.
https://www.fler.cz/blog/nejstarsi-recke-mince1-47412
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.