chalko:ďakujem za odkaz,ale pozriem až zajtra doma.V práci nám jútúb blokujú.😃
Napadlo mi,či nejde o štruktúru materiálu.
-s-
Brett: ani neviem,kde by som to kúpil.Ja som skúšal aj teplo na ten mor.Nerob to !!!
Minca mi z platničky odplávala.😁
Neutralizácia.....nestači umyť mydlom a teplou vodou?
-s-

Tak pointa je v tom, aby si to kyslé prostredie povrchu mince po kúpeli v tej kyseline fosforečnej nejak zmenil na mierne zásadité, alebo neutrálne. Mydlo by malo stačiť ako "prvá pomoc", alebo kúpeľ v sóde bikarbóne ... Veď ujo google poradí...
Ale čudujem sa, že ako správny domáci kutil nemáš doma dvojchroman draselný🙂 .
Prípadne sa popýtaj v obchodoch s hračkami na súpravičku s názvom "Mladý Mendelejev" 😁

stani, teraz vážne. Ja som to nekupoval. Mám známeho, ktorí pracuje v jednom nemenovanom podniku s chem. výrobou a ten mi kys. fos. a dvojchroman priniesol. Neskúšal som to kupovať, ale myslím, že by to nemal byť problém. Kys. fosforečná sa používa aj v potravinárstve (nap. Pepsi a Coca). V každom väčšom výrobnom podniku, kde majú laborku, alebo v nejakom školskom laboratóriu ... Popýtaj sa známich, alebo skús googliť. Prípadne aj v nejakej lekárni by mohli poradiť ...

fosforecnou sezenete asi celkem v pohode (pro mnohe mince je na miste rici bohuzel), ale dichroman (dvojchroman je stary nazev) by dnes legalne laik sehnat nemel (tudiz neni asi dobre se tim moc verejne chlubit a tez by mohl byt problem takovou slouceninu poskytnout "jen tak nekomu" - opatrne s tim, at nedostanete nekoho nechtene do prusvihu). slouceniny chromu v ox. stavu VI jsou nebezpecne, mimo jine karcinogenni, pri praci s nimi by mely byt dodrzovany urcita pravidla, stejne jako pri likvidaci vznikleho odpadu.
ty ryhy u prispevku #147 jsou skutecne nasledkem predchoziho tvareni materialu (vyroby plechu), bubliny u #148 jsou pekne, material uvnitr ale nemusi byt zkorodovany kompletne, bude ale urcite alespon trochu porezni a drolit se asi bude.

oliver - vďaka za upozornenie. Čo sa týka bezpečnosti, tak samozrejme opatrnosť je na mieste - viem o tom a spravil som asi chybu, že som to v mojich príspevkoch neuviedol.
Dôležitá je tá prvá časť vyššie citovaného príspevku. Tú poslednú vetu a slovné spojenie "správny domáci kutil" som samozrejme nemyslel vážne a dúfam, že každý čitateľ to tak pochopil.
Sám vieš, že pri čistení mincí sa používa napr. aj kyanid draselný a tiež ho asi nikto len tak nekúpi ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.