Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#151 12. 11. 2016, 19:00

chalko:ďakujem za odkaz,ale pozriem až zajtra doma.V práci nám jútúb blokujú.😃
Napadlo mi,či nejde o štruktúru materiálu.
-s-

Brett: ani neviem,kde by som to kúpil.Ja som skúšal aj teplo na ten mor.Nerob to !!!
Minca mi z platničky odplávala.😁
Neutralizácia.....nestači umyť mydlom a teplou vodou?
-s-

Profilový obrázek
Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

#152 12. 11. 2016, 19:14

Tak pointa je v tom, aby si to kyslé prostredie povrchu mince po kúpeli v tej kyseline fosforečnej nejak zmenil na mierne zásadité, alebo neutrálne. Mydlo by malo stačiť ako "prvá pomoc", alebo kúpeľ v sóde bikarbóne ... Veď ujo google poradí...
Ale čudujem sa, že ako správny domáci kutil nemáš doma dvojchroman draselný🙂 .
Prípadne sa popýtaj v obchodoch s hračkami na súpravičku s názvom "Mladý Mendelejev" 😁

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#153 12. 11. 2016, 19:42

Mengelejev..😃 Načo by mi bol nejaký dvojchroman? Nie som kutil.
Niekde mám max.manganistan-na pliesne..
-s-

Profilový obrázek
Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

#154 12. 11. 2016, 20:04

stani, teraz vážne. Ja som to nekupoval. Mám známeho, ktorí pracuje v jednom nemenovanom podniku s chem. výrobou a ten mi kys. fos. a dvojchroman priniesol. Neskúšal som to kupovať, ale myslím, že by to nemal byť problém. Kys. fosforečná sa používa aj v potravinárstve (nap. Pepsi a Coca). V každom väčšom výrobnom podniku, kde majú laborku, alebo v nejakom školskom laboratóriu ... Popýtaj sa známich, alebo skús googliť. Prípadne aj v nejakej lekárni by mohli poradiť ...

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#155 12. 11. 2016, 22:46

fosforecnou sezenete asi celkem v pohode (pro mnohe mince je na miste rici bohuzel), ale dichroman (dvojchroman je stary nazev) by dnes legalne laik sehnat nemel (tudiz neni asi dobre se tim moc verejne chlubit a tez by mohl byt problem takovou slouceninu poskytnout "jen tak nekomu" - opatrne s tim, at nedostanete nekoho nechtene do prusvihu). slouceniny chromu v ox. stavu VI jsou nebezpecne, mimo jine karcinogenni, pri praci s nimi by mely byt dodrzovany urcita pravidla, stejne jako pri likvidaci vznikleho odpadu.

ty ryhy u prispevku #147 jsou skutecne nasledkem predchoziho tvareni materialu (vyroby plechu), bubliny u #148 jsou pekne, material uvnitr ale nemusi byt zkorodovany kompletne, bude ale urcite alespon trochu porezni a drolit se asi bude.

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#156 12. 11. 2016, 22:55

Som rad,ze sa tie bubliny nepacia len mne.Mam este jednu taku,tam je to menej.Inac som to na Zn moc nevidel.😉
Zato "moru" je na rozdavanie.
-s-

Profilový obrázek
Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

#157 12. 11. 2016, 23:02
Tak pointa je v tom, aby si to kyslé prostredie povrchu mince po kúpeli v tej kyseline fosforečnej nejak zmenil na mierne zásadité, alebo neutrálne. Mydlo by malo stačiť ako "prvá pomoc", alebo kúpeľ v sóde bikarbóne ... Veď ujo google poradí... Ale čudujem sa, že ako správny domáci kutil nemáš doma dvojchroman draselný🙂 . Prípadne sa popýtaj v obchodoch s hračkami na súpravičku s názvom "Mladý Mendelejev" 😁

oliver - vďaka za upozornenie. Čo sa týka bezpečnosti, tak samozrejme opatrnosť je na mieste - viem o tom a spravil som asi chybu, že som to v mojich príspevkoch neuviedol.
Dôležitá je tá prvá časť vyššie citovaného príspevku. Tú poslednú vetu a slovné spojenie "správny domáci kutil" som samozrejme nemyslel vážne a dúfam, že každý čitateľ to tak pochopil.
Sám vieš, že pri čistení mincí sa používa napr. aj kyanid draselný a tiež ho asi nikto len tak nekúpi ...

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#158 12. 11. 2016, 23:22

Co sa bojis.Chemia to je moje.😃
Kto si netrufa,nech sa toho nechyta.😲
-s-

Profilový obrázek
tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

#159 18. 11. 2016, 09:24

Mongolia, 5 mongo, 1937

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

joeolahfamily@azet.sk

Profilový obrázek
stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

#160 18. 11. 2016, 11:11

Pekné.A malo by to byť jasné.Strižok.Ešte aj ten ornament je vyrazený do toho poškodenia.Alebo je to písmo..😉
tomi,založ nejaké vlákno na takéto a podobné príšerky.Tu by to malo byť o našich minciach,asi by prišlo varovanie..😉
-s-

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.