Moderátoři: Jaromir, Admin - Zdeněk Jindra, smith

Žádná velká rarita, ale mně udělalo toto razítko velkou radost. Dlouho jsem ho sháněl. Škoda jen, že je pouze na výstřižku...
Obrázky:

Jen nerozeznám rozlišovací znaménko :-)

V době, kdy docházelo ke znehodnocování těchto známek (1875-1878) byly v celém Afghánistánu pouze 4 poštovní úřady. Zřejmě z důvodu velké negramotnosti i zúčtovacích důvodů pro každý úřad platila určitá barva známek. Někde se to ještě kombinovalo. Případ Jalalabad - známka buď světle nebo tmavě hnědá a znehodnocení modrým inkoustem a navíc ještě vyříznuté okénko ve známce. Peshawar (dnešní Pákistán) měl šedé známky znehodnocované červenou barvou.
I koncem 19.století a začátkem 20.st. bylo ještě tak málo poštovních úřadů a třebaže již existovala běžná razítka, tak podle příslušného poštovního úřadu měla svoji barvu.

Vyřezávání okénka do známky muselo být docela časově náročné. Kolik jich museli asi vyřezat každý den ...

Viděl jsem i část archu s takto vyříznutými otvory. Ty otvory byly ve stejném místě známky a měly i podobný tvar a velikost. Kolik jich denně vyřízli si netroufám říci, odhaduji, že se obálek s takto znehodnocenými známkami zachovalo pár desítek. Považuji je za velmi vzácné a sám takovou obálku nemám.

Posílám obálku se znehodnocenou známkou v Jalalabadu ze sbírky R. Jacka. R. Jack tuto obálku pokládá za jednu z nejvzácnějších materiálů ze svojí sbírky - viz rozhovor v Článkovišti. Osobně jsem jinou obálku se známkou z této emise vydanou pro Jalalabad nikdy neviděl.
Obrázky:

take pridam neco do mlejna
Razitko Bojan ... Muller cca 600 pt
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.