Zbieram znamky SR po roku 1993 (mam generalnu zbierku), bohuzial musim konstatovat, ze po roku 2003 isla kvalita znamok s nastupom ofsetu rapidne dole. S vynimkou znamok serie Umenie a par znamok, ktorych je autorom prof. Kallay. Proste za tazke nominaly clovek dostane prevazne iba ofsetove znamky, ich spracovanie a umelecka hodnota je vacsinou biedna. Uvazujem ze zbieranie SR zabalim a budem sa specializovat len na niektore emisie napr Umenie SR, CR, CSSR.
Chcel by som sa preto opytat na Vas nazor co si myslite o sucasnej kvalite znamok SR (CR). Vopred dakujem za Vase nazory, dufam ze sa to tu pekne rozbehne.

ano suhlasim, zial nezbieram znamky SR, i ked som chodil do nasho klubu, vzdy som videl 6 panov dochodcov, ktory znamky zbieraju uz roky, no zbieranie nikdy som ich nevidel na burze, nikdy si odo mna nic nekupili a ked brali SR nove tak vzdy len somrali ze je vsetko drahe, to sa opakovali roky, kazdy mesiac, kazdu prvu nedelu v mesiaci! mne sa cudovali preco nove nezbieram, mal by som v tom pokracovat kedze zbieram CSR... zial ma SR nechytilo. Dokonca raz mi bolo povedane, ze naco sem chodim do klubu kedze niesom clenom ZSF a ze chodim predavat znamky na ukor inych a ze neplatim clenske, takze do klubu nechodim, a navyse si zbieram co chcem. Som clenom sekcie cs. znamok a vdaka sem diskutujucemu Jaromirovi clenom Geophily, za co mu velmi pekne dakujem!
co sa tyka kvality znamok CR nemam proti nim nic ale za posledny rok resp. rok 2010 ceska posta toho vydala kvantum ale zas aby vytiahla peniazky od zberatelov, samozrejme prevladaju ofsetove znamky, ale Umenie je nepostradatelne, to nema chybu.
co sa tyka znamo SR suhlasim s Dravcom, ze kvalita od 2003 zacala upadat, len namatkovo si pamatam, ze ked sme boli majstri v hokeji myslim 2001,2002 neviem vyslo jedna znamka, ktoru by som ani za znamku nepovazoval, skor hnus, dalej ked sme boli myslim treti, vysiel ten velky plagat akoze harcek... celkom este ujde Umenie, ale nasa komisia dava do popredia len namet kostoly atd... cize vydavanie nasich znamok financujem cirkev, ako nemam slov.... kvalita emisneho planu je nulova, minimum ocelorytin, potom si treba polozit otazku preco a hlavne naco mam rytcov, len aby mali pracu raz do roka resp. ku konci roka ked vyjde Umenie? uz by sa nasi kompetentny mali spamatat... pretoze zabudaju na nas filatelistov... tiez som sa dozvedel ze nasa slovenska posta chysta vydat na buduci rok len 15 znamok...
Dravec: co sa tyka Umenia to pozbieras v pohode, v tom problem nevidim, CR niektore prve rocniky uz horsie, pretoze toto zozenies uz len u obchodnikov a SR kedze koruna padla tak sa museli skartovat i znamky s SK menou, ale netreba sa bat po rozpade CSSR tiez sa mali skartovat znamky, harceky, pricom v skladoch v Pofise ich bolo tolko, ze je si z coho vyberat, takto to bude i so slovenskymi znamkami do buducna...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

Minule som dostal zasielku z CR pekne ofrankovanu (edicia Umenie, ostatne znamky ocelotlac) a vsetky pracovnicky posty sa prisli pozriet ake pekne znamky!!!
Slovensko sa neprezentuje len hokejom (ktory za vela nestoji), folklorom a brindzovymi haluskami🙂 , ale zodpovední to asi nevedia alebo nechcu vediet. Umelcov a rytcov mame aj my kvalitnych, tak preco ofset???

je lacnejsi ako ocelotlac, nizke naklady na tlac, par halierov vyjde jedna znamka suma za ktoru zaplatis na poste je len za poskytnutu sluzbu, ktora ti posta vykona! z nasich rytcov ujde Horniak... Cinovsky nie - ma suche rytiny znamok, mdle bez zivota...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

Já osobně sbírám námět (vyobrazení letadel na známkách napříč celým světem) a o uměleckou hodnotu známek mi zas až tak nejde, ale rád bych něco podotknul k emisním plánům. Česká pošta narozdíl od Slovenské nezaznamenala 100 let od vzletu bratří Wrightů v roce 2003 (Slovenskou známku Mi 471 považuji za pěknou). To by se dalo pochopit, ale to, že nevyšla známka k stému výročí vztetu ing. Jana Kašpara mi připadá už na pováženou. Je sice pravda, že na aviatické pouti v Pardubicích byl k mání aršík s kupónem k onomu výročí, ale to je dost chabá náhrada. Chápu, že všechno se na známky vejít nemůže, ale ne všichni sběratelé sbírají generálně a bylo by možná záhodno trochu myslet i na námětáře...

Tak jako první bych konstatovel, že z filatelistů jsou námětáři v podstatné menšině. Co se týká vzletu bratří Wrightů je to spíše mezinárodní věc než česká a to že v cizině těchto známek na toto téma vyšlo mnoho neznamená, že bychom to museli vydávat také. Jinak již v minulosti pokud se nepletu u nás známka k letu Kašpara vyšla a pošta se snaží(pravděpodobně) připomínat témata která nebyla v minulosti použita přednostně. O tom jak úpěšně vybírají témata je věcí na dlouhou rozpravu a ne jednoznačnou. Horší je často někdy i způsob vyobrazení a to i při použití ocelotisku s rytinou. Některé autory by měli "zavřít" za hanobení našich známek a tedy i republiky ve světě. Nemyslím si, že moderní je vždy špatné, ale to jak jsou mnozí schopni zpracovat nějaké náměty(včetně zvučných jmen), no hrůza(oproti 60.-70.létům jasný úpadek) - ještě že jsem sbírku ČR před pár lety celou mimo několika PL vyfrankoval... 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Nuz bohuzial niektore udalosti ako aj temy, co by stali za zmienku na znamkach SR a urcite aj CR chybaju.
Niektore znamky su zas uplne ubohe, konkretne by som vytkol napr. zobrazovanie hokejistov: rok 2002 majstri sveta - biedna znamka, rok 2003 za 3. miesto asršík s fotkou reprezentacie - obrooooovskyyyy. Rok 2004 - fotky, portrety olympijskych medajlistov a som zvedavy aku znamku im spravia teraz, pre istotu im ju spravili uz dopredu 🙂 🙂 🙂 . Skratka chcem povedat len tolko, ze okrem britskej kralovnej a hlavy štátu by na znamkach nemali byt sucasne osobnosti ako sme to zaznamenali v SR.
Ja si zakladam na kvalitnom spracovani znamok a ich umeleckej hodnote, takze jedine co mi zostava je zbierat nametovo ediciu Umenie SR, CR a CSSR. Takze generalne zbieranie SR balim, mozno raz budem zbierat generalne zbierat CSSR - rozhodne kvalitnejsie znamky za podstatne nizsie peniaze...

Dracek napsal/a:
Jinak již v minulosti pokud se nepletu u nás známka k letu Kašpara vyšla a pošta se snaží(pravděpodobně) připomínat témata která nebyla v minulosti použita přednostně.
Ano existují dvě půl století staré známky vydané k výročí 50 let od vzletu...
To se omlouvám 🙄 . Zaprvé především z prostorových důvodů sbírám pouze známky a za druhé jsem zmíněnou příležitostnou dopisnici ani nezaznamenal. Nejsem si úplně jistý, ale v tom excelovském seznamu příležitostných dopisnic na stránkách české pošty podle mě není.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.