Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Dobrý den
u serií známek začínající 2484 z roku 1980
jsou dva druhy papíru , normální, nebo tenký hlazený, guma bud matně bělená nebo hladce bilá.
Katalog stampworld pak uvádí u druhého typu nažloutlá guma.
Zkouším nalézt ukázky či rady na webu, ale prostě jen odhaduji. Pod uv také nevím.
Je to složitější rozeznat, nebo není nějaký grif?
Obrázky:
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Nemám teď u sebe speciál, tak zkusím z hlavy:
Základní vydání se leskne jen trochu, lep je nažloutlý a jen lehce matný.
Dotisk se leskne hodně, lep je bílý a lesklý.
Pro porovnání je dobré vzít si letecké známky z 80. let - poslední vydané (tuším hodnoty 15 a 25) jsou vydané na stejném papíře jako dotisk výplatních známek.

Nejprve něco k pojmům:
letecké - Michel je na rozdíl od jiných katalogů neuvádí zvlášť, ale společně se základními známkami; pro rozlišení je v záhlaví popisu emise před letopočtem symbol letadla
- léta - zaužívaný pojem pro roky 1981-1990 (samozřejmě v tomto konkrétním případě se týká 80. let 20. století)
Uváděné letecké známky vycházely postupně v letech 1982-88, níže uvádím čísla a hodnoty včetně možných variant papíru:
2751 30 Pfg - vždy papír v
2752 40 Pfg - vždy papír v
2753 1 M - vždy papír v
2831 5 Pfg - vždy papír v
2832 20 Pfg - papír v i w
2868 3 M - vždy papír v
2967 5 M - vždy papír v
3128 15 Pfg - vždy papír w
3129 25 Pfg - papír v i w
Pokud tedy vezmu známku 15 Pfg, ta je vždy na papíře w; pokud si k ní vezmu známku na papíru v a dám je k sobě, je rozdíl jasně patrný.

Děkuji
bedlivě jsem prošel ty letecké všech ročníků.
Jsem trochu v obraze.
Jednoduší to je u známek čistých, kde je rozdíl zřejmý.
Pokud však vezmu známky ražené, které jsou v těchto seriích hodnotnější, tedy myslím poštovně nikoli filatelisticky ražené, ražené s lepem nekalkuluji,,
tak to je hodně hodně s otazníkem. Pravděpodobně zcela jednoznačně by to dal znalec, nebo dlouholetý odborník, jako třeba vy.
Pokud pro zajímavost ofotím 35 pf 2506
tak spodní známky jsou čisté a je zde jasné prvá V druhá W.
U známek ražených si na závěr myslím, že u jedné dvou jsem správně odhadl, tedy opět levá mírně nažloutlá V, vpravo bílá, již nelesklá W.
Obrázky:

Pokud mám známky z běžného provozu, tedy již bez lepu, pak musím porovnat další znaky:
1) papír w se leskne mnohem více než papír v
2) papír w je tenčí než papír v
3) i papír v (nejen lep) je oproti papíru w lehce nažloutlý
4) papír w se používal k tisku mnohem později než papír v, lze se tedy částečně orientovat i podle data v razítku
Může nastat problém, kdy při koupání známek dojde ke zkreslení některé z výše uvedených vlastností, proto je třeba posuzovat vždy komplexně podle více parametrů.

Děkuji
Díky Vašim informacím jsem v obraze.
Bohužel, jak jinak, stejně je z 100% známek jen 2-3% čistých, nebo poštovně použitých.
Ale bohudík, to menší množství již umožnuje se trochu více věnovat preciznější práci a v rámci těch hodnotnějších se pokusit něco zajímavého nalézt.
zatím jsem těch w papíru našel více v čistých, ale vyselektoval jsem dost materiálu na zodpovědnější práci i v ražených.
Ještě jednou - děkuji!!

dobrý den
koupil jsem na doplnění DV album za cenu pár euro a nacházím tam zajímavé věci.
Tady bych poprosil případného odborníka uvést mne do reality.
Mám tady raženou pásku 3 známek Mi 347 /16Pf/.
Dle katalogu je v wz 1x,2x a 1y.
U varianty 1y je uvedena cena jen za čistou - 3500E, ale uvádí se zde
pod čarou, že se kontroluje pouze s připojeným okrajem listu.
Rád bych získal k tomuto nějaké info.
děkuji
Obrázky:

Zatím jsem zjistil, že razítkované známky existují. Zde je certifikát známky prodávané za 900EUR.
Na mých známkách je razítko Berlín 1956, což by vedlo k podezření ke slepení známek z bloku, ale i mikroskopem neregistruji slepení.
Obrázky:

Tak toto téma uzavřu, myslím, že i u nás existuje spousta materiálu ke zkoumání a němečtí filatelisté stále jedou s novými výzkumy.
Uvedený razítkovaný trojblok známek 347 YI je pravý.
V současné době již neplatí to co píše Michel 2022, protože pruzkumem byla zjištěna celá řada odlišností u jednotlivých známek a lze znalecky potvrdit i známku soliterně - bez okraje...
Upřímně, ani není nutný znalec, neb ty některé rozdíly jsou zcela zásadní. Padělky v tomto smyslu neexistují. Pro mne je to zajímavé, protože mám ještě jednu neraženou.
Co se týče hodnoty, možná se v příštím michelu ražené objeví. Výše uvedená čístá známka se nabízí třeba za
DDR 1953, No. 347 Y I, Neuf par La Gauche Marge de Feuille, Attestation Photo,DDR 1953, No. 347 Y I, Neuf par La Gauche Marge de Feuille, Attestation Photo,Otevře se v novém okně nebo kartě
78 258,88 CZKphilatel,
Ražená třípáska pak bude hodnota jistě zajímavější.
Doufám, že mé informace někomu pomohou k dalším hodnotným nálezům.
Bohužel to je stejně jenom dřina a dřina, poslední dny jsem odlepil asi 30 obálek se známkou personalite 332 /16Pf./ z toho 25 bylo se známkou SBZ, 5 známek s WZ 2XII. Takže žádný zázrak...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.