Dobrý den,
chtěl bych se s vámi podělit o jednu zkušenost z konce minulého roku.
V poslední době sleduji aukce s díly Františka Kupky. V říjnu 24 s v Christie's objevila tahle věc na papíře.
https://www.christies.com/en/lot/lot-6499063
Přinejmenším podpis se jevil jako přinejmenším podezřelý.
Pomocí Google se mi pak podařilo najít na internetu téměř totožný obrázek. (Ten od Christie's je vpravo)
Tady už začínalo být jasné, že to u Christie's je jen padělaná kopie. Christie's jsem na to upozornil, ale bohužel jsem v té době nevěděl, z které aukce pochází ta druhá téměř stejná věc, takže se prakticky se nic nestalo a aukce u Christie's úspěšně proběhla, navíc naprosto důvěřovali posudku znalce. (Ale aspoň mě nedali na nějaký blacklist a komunikovali se mnou velice slušně.) Až po proběhlé aukci se mi náhodou podařilo tu "předlohu" najít ve výsledcích aukcí v Sotheby's.
https://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2010/impressionist-and-modern-art-pf1014/lot.35.html
(obrázek je možné hodně zvětšit po otevření v novém okně)
To už je přimělo to řešit a v odpovědi mi pak napsali, že provedli zkoušku barev, které se ukázaly být neodpovídající době. Prodej pak prý stornovali. (Na jejich webu je sice věc stále vedena jako prodaná, ale aspoň je možné si tak prohlédnout fotky a udělat si vlastní názor:)
Bohužel smutná věc je, že posudek byl od pana Pierre Brullé, na kterého se v případě Kupková autorství spoléhá řada aukcí v zahraničí i u nás a který je mnohými v tomto považovaný za nenapadnutelnou autoritu.
Co si o tom myslíte?

No co si o tom myslím. Že toto není nic neobvyklého a že se to prostě čas od času stane. Bohužel. Po bitvě je samozřejmě každý generál, nicméně ta kopie je opravdu dost slabá, mě se moc nelíbí ani bez toho srovnání s originálem. Co se týče posudku, tak tady bych opravdu, na rozdíl od našich znalců, úmysl nehledal. Splést se může každý. A v českém rybníčku snad už není jediné jméno, které by za sebou nemělo problematický posudek.
Jinak by mě docela zajímalo, jak to dopadlo s padělkem. Byl znehodnocen, tak jak by se to mělo dělat, nebo byl pouze vrácen zpět prodejci a je tak dost velká pravděpodobnost, že se zase někde objeví?

Tak tady to je skoro jasný z dálky ...podpis dělaný snad na dvacetkrát a otrocká přemalba stejné věci...Ale pak jsou pokusy mírně odbornější , které dokáží být pro někoho dosti matoucí -viz příloha dvou nabídek aukčních síní-stejná věc -různý popis , různá cena ,různé období :- ))
Hampel Munich 25.05.25 kontra Fine auktions Prague 19.05.25
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.