Hezký večer všem zapáleným filatelistům,
před pár lety jsem zdědil sbírku známek a vše ukazuje na to, že nikdy nebudu mít čas se jí věnovat, pročež bych se o ni rád za úplatu podělil s filatelisty, kterým bude k potěše a užitku. Něco málo o filatelii vím, mám katalogy atp., nicméně rád bych se s Vámi poradil o tom, který způsob prodeje považujete za nejvýhodnější. Neočekávám, že by sbírka mohla růst na hodnotě - prakticky žádná součást není ucelená, má hodnotu především pro toho, kdo se jí bude dále zabývat a třídit. Celá řada známek (zejména ČSR I a II) je ve stovkách kusů podle ročníku případně konkrétní emise roztříděna v obálkách, takže patrně mají smysl především pro sběratele deskových vad. Některá alba jsou úplně prázdná, sbírka obsahuje také spoustu dalšího materiálu. V zásadě se skládá z
A) neucelené zásobníky méně hodnotných známek v desítkách opakování každého kusu (ČSR, Německo, Rakousko)
B) albové listy zaplněné především známkami menší hodnoty (ČSR, Německo, Rakousko)
C) jednotlivé zajímavé kousky - pár černotisků, ověřený Terezín, hodnotnější aršíky, slušná sbírka FDC karet
D) několik "hezčích" alb - třeba sbírka ústřižků Hradčan
E) celá řada plných, leč neucelených zásobníků zemí typu Francie, USA, Rusko, Čína aj.
F) pohlednice (pár tisíc kousků)
G) prázdné zásobníky, albové listy, spousta dalšího materiálu
H) obálky se známkami, které jsou tříděny jen podle zemí
I) spousta filatelistické literatury - katalogy ovšem veskrze zastaralé a žádné skvosty mezi ní nejsou.
Upřímně - nevím, jak sbírku udat co nejvýhodněji. Samozřejmě ji nechci prodávat jako celek, neb bych mnoho tratil. Plánoval jsem méně hodnotný materiál, neroztříděný materiál, prázdná alba atp. prodat přes Aukro a hodnotnější kousky dát do nějaké aukce (třeba Burda?). Sice teď mám pár měsíců času, nicméně neustále přemýšlím, jak velké úseky se vyplatí prodávat najednou. Předpokládám správně, že čím menší, tím lépe? Ne, že bych prodejem sbírky chtěl strávit mládí, nicméně nerad bych ji poslal zpět do oběhu výrazně pod cenou.
Co byste mi doporučili? Raději na všechno Aukro, nebo naopak na vše, co mi budou ochotni vzít v seriózní aukci do aukce? Raději po kouscích, nebo desítky alb najednou? Moc Vám děkuji za radu, cením si toho...

Můj názor je rozebrat na malé části a prodat jednotlivě na Aukru - zabere to víc času, ale získáš víc, než to tam hodit najednou. Netuším, jak by aukční dům nebo kamenný krám ocenil takvou tu bezcennou droboť nebo stejné známky ve stovkách kusů - i toto má ale na Aukru často svoje kupce.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.